Help! De klok gaat vooruit! Tips voor een soepele overgang naar de zomertijd voor jonge kindjes.
- Mommunity Breda
- 25 mrt
- 3 minuten om te lezen
Door: Marieke (Baby- en peuterslaapcoach | StarslaapCoaching)
Twee keer per jaar zetten we de klok een uur vooruit of achteruit. In het voorjaar, meestal op de laatste zondag van maart, gaan we over van wintertijd naar zomertijd. Dit betekent dat de klok één uur vooruitgaat: 07:00 uur wordt opeens 08:00 uur. Voor ons als volwassenen is dat soms al even wennen, maar voor baby’s, peuters en kleuters kan deze verandering echt een uitdaging zijn. Hoe zorg je ervoor dat je kindje zo min mogelijk last heeft van deze overgang? Ik geef je alle tips in deze blog (lees verder onder afbeelding).

Waarom is de zomertijd lastig voor jonge kindjes?
Kleine kinderen hebben een interne biologische klok die zich richt op licht en donker en dit klopt ineens niet meer met de tijd die de klok aangeeft. Een plotselinge verandering van een uur kan hun slaapritme in de war schoppen. Dit kan leiden tot:
• Moeilijker in slaap vallen (want het is nog licht buiten)
• Moeilijk wakker worden (want het voelt een uur te vroeg)
• Korte dutjes of slaperigheid overdag doordat het ritme is verstoord
Gelukkig kun je de overgang heel makkelijk maken!
Bouw de overgang geleidelijk in. In plaats van de ene op de andere dag een uur eerder naar bed te gaan, kun je jouw kindje in kleine stapjes laten wennen.
Begin bijvoorbeeld vier dagen voor de klok wordt verzet en verschuif alles (bedtijd, maaltijden, dutjes) elke dag 15 minuten eerder. Zo kom je op zondag op de nieuwe tijd uit en de normale slaaptijd van je kindje.
Wil je het sneller aanpakken? Begin dan op vrijdag met een halfuur vroeger slapen. Zaterdag nog een halfuur, en op zondag zit je op de nieuwe tijd. Dit is een snellere overgang, maar net zo effectief.
Slaapt je kindje overdag nog? Dan is het goed om ook de dutjes en maaltijden mee te verschuiven. Als je alles op hetzelfde tempo aanpast, raakt de interne klok minder in de war.

Je kunt je kindje helpen bij het slapen.
Licht is dé manier om de interne klok van je kindje te beïnvloeden.
• Ochtendlicht helpt met wakker worden. Laat ’s ochtends zo snel mogelijk natuurlijk licht binnen of ga even naar buiten. Zo kan het lichaam het slaaphormoon aan maken voor later op de dag.
• Maak het ’s avonds donkerder. In het voorjaar en de zomer blijft het langer licht, maak de kamer schemerig voordat je jouw kindje in de avond naar bed brengt. Zo komt je kindje al meer in de rustmodus en wordt het slaaphormoon aangemaakt en kan je kindje makkelijker in slaap vallen.
• Houd een vast bedtijdritueel aan. Elke avond dezelfde handelingen in een vaste volgorde, maakt het voor je kindje voorspelbaar en herkenbaar dat het mag gaan slapen. Zelfs als de klok is verzet. Denk hierbij aan:
Een rustig badje
Pyjama aan
Verhaaltje lezen
Knuffelmomentje
Liedje zingen of rustig muziekje
Heb geduld - en wees flexibel!
Sommige kindjes passen zich snel aan, terwijl anderen wat meer tijd nodig hebben. Doe wat jij denkt dat past bij je kindje. Het kan een paar dagen duren voordat het nieuwe ritme goed voelt. Blijf kalm, heb geduld en kijk naar de behoefte van je kindje.
Wat als je niets doet?
Sommige ouders kiezen ervoor om geen aanpassingen te doen. Dat kan ook! Veel kinderen wennen vanzelf binnen anderhalve week aan de nieuwe tijd. Maar als je kindje gevoelig is voor ritmeveranderingen, is een geleidelijke aanpak vaak fijner.

Samengevat; Zo help je je kindje wennen aan de zomertijd:
⚫️ Begin een paar dagen van tevoren met kleine aanpassingen
⚫️ Maak gebruik van natuurlijk licht in de ochtend en verduistering in de avond
⚫️ Houd een vast, rustgevend bedtijdritueel aan
⚫️ Pas eet- en slaaptijden overdag ook een beetje aan
⚫️ Heb geduld: sommige kindjes wennen sneller dan andere
Hopelijk helpen deze tips om de overgang naar de zomertijd zo soepel mogelijk te laten verlopen! Heb je vragen of merk je dat je kindje moeite heeft met slapen? Stuur me gerust een berichtje!
Slaap zacht!
Marieke
Baby- en peuterslaapcoach
Star SlaapCoaching
Comments